| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Nedelja - četvrtak: 8:00 – 14:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 11:00 časova

Praznici

Adresa
Bayan
Block No. 13, Street No. 1, Villa No. 18
Safat 13066
P.O. Box 20511 KUVAJT
KUVAJT

Telefon: + 965 253 75 042 Lokacija/Mapa
Telefon: + 965 253 75 045 Konzularna nadležnost
Faks:      + 965 253 75 049 Počasni konzuli
E-mail: embrskw@gmail.com  
E-mail: serbkonzkw@gmail.com  
Veb sajt: http://www.kuwait.mfa.gov.rs  

 


 
Дан државности Србије

https://www.youtube.com/watch?v=Jh6idN_HKsQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbia


Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 

 

 

Odlukama broj 115/30-2020/01 i broj 116/30-2020/01 od 15.maja 2020.god. MSP -USDSR je raspisalo ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 18.maja do 01.juna o.g.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku: https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ .


 
 
Oдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре-подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

 

Донета је одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре-подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори,број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је би отворен од 22 јула до 06 .августа о.г.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова у Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону : http://www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs


Вакцинација против корона вируса у Србији

Вакцинација против корона вируса у Србији

Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19.  Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

Грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су: „Фајзер-Бионтек“, кинеска „Синофарм“, руска „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“.

*21. фебруара у Србију је стигло  150.000 вакцина „АстраЗенека“, које су од 23. фебруара доступне на сваком пункту за вакцинацију. (Србија је прва земља на Балкану која има ову вакцину).

Србија уз Уједињене Арапске Емирате је трећа земља која на располагању има више од три вакцине.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју ревакцинација на милион становника наша земља је прва у Европи. После Србије су Малта и Исланд.
*Србија на милион становника има 181.000 вакцинисаних.

 

Србија је 5. земља у свету када је реч о броју вакцинисаних грађана на 1.000.000 становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата и Велике Британије (Србија 25. фебруара претекла САД).

По ревакцинацији, Србија је првa у Европи, а  четврта у свету.

У апсолутним бројевима Србија има више ревакцинисаних грађана него што то заједно имају Мађарска, Словеније, Хрватска, Бугарска, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Према укупном броју вакцинација и ревакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније.


Прве количине „Фајзер“ вакцине у Србију стигле 22. децембра.

*16. јануара – стигло милион доза кинеских „Синофарм“ вакцина.

*29. јануара стигло 40.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“.
Током фебруара и марта очекује се да ће бити испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

*9. фебруара стигао и нови контингент од 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ из Русије.

*11. фебруара у Србију стигли и руски експерти који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне прозиводња руских вакцина у Србији. Посетили Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“.
Председник Вучић недавно је истакао да ће наша земља уложити у нове погоне, нову опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи код нас. Вакцина „Спутњик Ве“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

*10. фебруара, је у Србију стигло још 500.000 кинеске вакцине „Синофарм“.

Председник Србије Александар Вучић  изјавио је да је обезбеђено да 15. и 22. фебруара  стигне још 88.000 доза „Фајзер“.
*15. фебруара стигло 40.950 доза вакцине против корона вируса компаније „Фајзер–Бионтек“ стигао је у Србију.
*22. фебруара – у Србију стигло још 46.800 вакцина „Фајзер“.

*22. фебруара - допремљено још 50.000 вакцина „Спутњик Ве“.

*Договорена испорука још 500.000 вакцина „Синофарм“ које према договору председника Александра Вучића и Си Ђинпинга стижу 5. марта.

*Србија потписала уговоре за набавку 12.332.200 вакцина, док је до краја фебруара око ДВА милиона вакцина стигло у нашу земљу, а за испоруку остало још око 10 милиона вакцина.

У Србији је извршено 1.375.872 вакцинација против корона вируса, а више од 500.000 људи је добило другу дозу.

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом су вакцину примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….


Вакцинација чланова дипломатског кора

Владе Србије међу првима у свету омогућила је и имунизацију чланова дипломатског кора.

У организацији Батута и МСП у просторијама Батута 13, 18. и 19. фебруара је вакцином „Синофарм“ вакцинисано 114 чланова дипломатског кора (појединци из амбасада БиХ, Турске, Палестине, Црне Горе, Анголе и др, као и неколико међународних организација), од близу 1.200 колико их се до сада пријавило, а носиоци су посебних личних карата (дипломатске, службене, конзуларне и др). Тиме је завршен први круг вакцинације „Синофармом“, други круг је планиран за 11. и 12. март.

23. фебруара започела је вакцинација вакцином „Фајзер“, по динамици од 100 особа дневно, што ће трајати наредних 10 радних дана (пријављено близу 1.000 особа). У овој групи је већина чланова особља и њихових породица из амбасада европских земаља, САД, Канаде, Индије, Бразила, Аустралије и др, као и канцеларија међународних организација из система УН, затим ОЕБС, НАТО, МКЦК и др.

Након завршетка ове фазе, у договору са Батутом би се приступило вакцинацији „Спутњиком“, као и „АстраЗенеком“.


Донирање вакцина земљама у региону

*14. фебруара - председник Вучић предао је премијеру Северне Македоније  Зорану Заеву први контингент  од 4.680 вакцина „Фајзер“, док је 24. фебруара министар Лончар предао македонском министру здравља још 3.510 доза „Фајзер“ вакцине.

*17. фебруара - Србија је донирала 2.000 вакцина „Спутњик Ве“ Црној Гори.

*У Србији је до сада вакцинисано приближно 5.000 здравствених радника из Републике Српске, и наша земља ће уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској како би могла да га користи када буде имала довољно вакцина.

*25. фебруара Влада Федерације БиХ прихватила донацију 5.000 вакцина од Србије.


Видео честитка - Савиндан

https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova