| |     latinica | english  
Насловна
Отправница послова Амбасаде Сања Видаковић са генералним секретаром кувајтске Централне агенције за јавне тендереОтправница послова Амбасаде Сања Видаковић са генералним секретаром кувајтске Централне агенције за јавне тендере

Кувајт: Отправница послова Амбасаде Сања Видаковић са генералним секретаром    
              кувајтске Централне агенције за јавне тендере                       
                 
                 
Пред предстојеће економске консултације са Кувајтом планиране да се одрже у новембру текуће године у Кувајту, отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић је на нашу иницијативу посетила г.Осаму Ал-Дуаиџа генералног секретара кувајтске Централне агенције за јавне тендере (Central Agency for Public Tenders - CAPT), који је детаљније информисао о раду агенције којом руководи.


У делокругу рада Агенције је осим регистрације, класификације и квалификације извођача, добављача и пружалаца услуга и регулисање поступака и контрола процеса јавних набавки, спровођење правила јавних тендера и процедура надметања и доделе, као и контрола и ревизија продужења и обнове постојећих уговора, сервисирање жалби и предузимање одговарајућих радњи преко управног одбора CAPT и комисије за жалбе.


Транспарентност и пружање једнаких могућности за све учеснике тендера представљају главне принципе на којима Централна агенција за јавне тендере заснива свој рад и пружа услуге.


Г.Ал-Дуаиџ је у разговору евоцирао сећања посебно на обострано неговану економску билатералу, која има дугу и позитивну традицију, указујући на некадашњи „златни период“ осамдесетих и деведесетих година прошлог века изузетно успешне сарадње, оличене у то време значајној вредности робне размене.

Љубазно је понудио посебно личну и асистенцију агенције којом рукововоди у интензивирању наше комуникације са економским структурама у земљи, у циљу јачања билатералне сарадње у том домену.


Са наше стране је, такође, указано да богату историју разумевања и пријатељства између наше земље и Кувајта и изражена спремност и жеља за јачање билатералне сарадње осим на политичком, такође и на плану економије, инвестиција, здравства, туризма, инфраструктуре, као и војне сарадње.


С. Видаковић је изнела да је ситуација са коронавирусом умногоме омела сарадњу две земље на економском плану, која је и пре тога била у застоју услед оправданих разлога на обе стране.

Информисала је о бројним иницијативама које је Амбасада Републике Србије у Кувајту предузела у претходном периоду, практично изнова покрећући важне сегменте економске сарадње са Кувајтом.

 Попис становништва,домаћинстава и станова 2022.године

 

 

          Обавештавамо да у периоду спровођења пописа,од 1. до 31. октобра 2022.године, Републички завод за статистику спрводи Истраживање о држављанима Р.Србије који живе у иностранству а које је намењено управо држављанима који,са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство,живе у иностранству. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС од 1. октобра .

https:www.stat.gov.rsПредседник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе КувајтПредседник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе Кувајт

26.09.2022.


Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе Кувајт


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Државе Кувајт Фаиза Меџбела ел Мутеирија. 


Уз срдачну добродошлицу амбасадору Ел Мутеирију и најбоље жеље за успешан рад у Београду, председник Вучић је истакао заинтересованост Србије за наставак унапређења сарадње и интензивирање политичког дијалога, кроз размене посета на високом и највишем нивоу, што би додатно допринело развоју економских односа.

Председник Вучић и амбасадор Ел Мутеири су изразили жељу за свеукупним унапређењем економске и сарадње на свим пољима, с акцентом на пољопривреди и то кроз заједничка улагања, као и привреди, енергетици и у области туризма.

Амбасадор Ел Мутеири подсетио је на дугу традицију пријатељских односа Србије и Кувајта, како на политичком плану, тако и у свим другим областима, напомињући да се радује прослави 60. годишњице успостављања дипломатских односа које Србија и Кувајт заједно обележавају следеће године.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политикуСелаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. сеп 2022.


Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.
Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нацијаОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22.09.2022.


Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени БалканПредседник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.


Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан


Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Путовање малолетних лица преко државне границе Р.Србије

 

Путовање малолетних лица преко државне границе Р.Србије

 

У складу са одредбама члана 54.став 2. Закона о граничној контроли,за прелазак државне границе Р.Србије малолетних лица,страних држављана,није потребна сагласност родитеља.

Када је реч о држављанима Р.Србије,указује се да је наведеним законом утврђено да,за прелазак државне границе малолетно лице,држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота,када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник,мора поседовати оверену сагласност оба родитеља ( ако заједнички врше родитељско право ),или законског заступника. У том смислу,уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља,док је сагласност неопходна уколико дете путује само,или у пратњи лица који му није родитељ,односно законски заступник ( бабе,деде,пријатељи и сл. ).

 

 Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора КувајтаСелаковић примио у опроштајну посету амбасадора Кувајта

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је у опроштајну посету амбасадора Кувајта Јусуфа Абдулсамада.


Констатујући да су наши односи традиционално добри и пријатељски, Селаковић је поручио да је то потребно искористити на најбољи могући начин и ојачати их у бројним областима. Према речима министра, добра прилика за то биће наредне године, када наше две земље обележавају важан јубилеј - 60 година од успостављања дипломатских односа.


Селаковић је указао и да посете на највишем и високом нивоу доприносе бољем међусобном разумевању и трасирању смерница за даљи развој сарадње, подсетивши на успешну посету шефа дипломатије Кувајта шеика Ахмеда Насера Ал-Мохамеда Ал-Сабаха Београду октобра прошле године, уједно изразивши спремност да учини узвратну посету Кувајту.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је потребно радити на свеукупном унапређењу економске сарадње, у којој, како је навео,  постоје неискоришћени потенцијали, посебно у привреди, пољопривреди и енергетици. Додао је да је потребно унапредити инвестициону сарадњу између наших земаља, али и указао да је неопходно што пре обновити рад Мешовите комисије за економску и техничку сарадњу.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, министар је подвукао да дијалогу приступамо у доброј вери, али да не наилазимо на исти ниво посвећености власти у Приштини, као и да најновији потези Приштине угрожавају све до сада остварене резултате и представљају озбиљну претњу по мир и стабилност у читавом региону.

Селаковић је захвалио амбасадору Абдулсамаду на успешној служби у Београду и доприносу унапређењу односа Србије и Кувајта, пожелевши му много успеха у даљем раду.Опроштајна посета амбасадора КувајтаОпроштајна посета амбасадора Кувајта

Опроштајна посета амбасадора Кувајта


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је у опроштајну посету амбасадора Кувајта Јусуфа Ахмеда Абдулсамада и том приликом му захвалио на доприносу и личном ангажману, који је током своје службе дао јачању традиционално добрих и пријатељских односа две земље.
Председник Вучић и амбасадор Абдулсамад су изразили интересовање за свеукупно унапређење економске и сарадње на свим пољима, с акцентом на привреди, пољопривреди, енергетици, као и у области туризма.

Амбасадор Абдулсамад констатовао је да његова земља са Србијом има дугу традицију пријатељских односа, како на политичком плану, тако и у свим другим областима, о чему сведочи и јубилеј од 60 година дипломатских односа, који заједнички обележавамо следеће године.

 Kuvajtske turisticke vize za drzavljane R.Srbije

Kuvajtske turisticke vize za drzavljane R.Srbije

Obavestavamo da je drzavljanima R. Srbije omogucen ulazak u Drzavu Kuvajt za turisticke posete i to uz dve opcije:
1. prethodno pribavljanje elektronske vize pre polaska na put, odnosno
2. dobijanje ulazne vize na aerodromu - upon arrival. 
Sto se tice viza vezanih za pripajanje porodici, kao i radnih viza, postupak je sasvim drugaciji i vezan je za poslodavca.Председник Вучић положио заклетвуПредседник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форумаПредседник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsЧеститке званичника Краљевине Бахреин и Државе Кувајт

11.04.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је и честитке званичника Краљевине Бахреин и Државе Кувајт поводом победе на председничким изборима одржаним 3. априла ове године.

Његово величанство краљ Бахреина Хамад бин Иса aл Калифа пожелео је председнику Вучићу успех у обављању дужности и постизању још већег напретка на добробит пријатељског српског народа. Он је истакао жељу Краљевине Бахреин да даље развија своје односе са пријатељском Србијом на свим нивоима. 
 

Честитке поводом поновног избора за председника Републике Србије упутили су и Његово височанство емир Државе Кувајт шеик Наваф ал-Ахмад ал-Џабер ал-Сабах, престолонаследник шеик Мишал ал-Ахмад ал-Џабер ал-Сабах и премијер шеик Сабах Халид ал-Хамад ал-Сабах, пожелевши председнику Вучићу успех у новом мандату, као и даљи напредак и просперитет Републике Србије. 
 

Извор/Фото: www.predsednik.rs
Избори 2022

Избори - информација

 

- Формулари за пријаву

http://www.dkonz.mfa.rs/dkonz/wp-content/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc

http://www.dkonz.mfa.rs/dkonz/wp-content/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS1.doc

- Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта.

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

 

 Гласање у иностранству видео РИК-а

 

https://youtu.be/ILUUF9Jk4eE?list=TLGG6SJoYpuktncwOTAzMjAyMgИзмене у процедури уласка у Кувајт и Бахреин

Измене у процедури уласка у Кувајт и Бахреин

 

КУВАЈТ

Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Кувајт.
Сва лица, осим Кувајћана, морају бити потпуно вакцинисана да би могли да уђу у Кувајт.
Лица која су у потпуности вакцинисана против вируса Covid -19 (три примљене вакцине које се признају у Кувајту) изузимају се од обавезе обављања PCR теста пре и по доласку у Кувајт, као и укидања кућног карантина по доласку у Кувајт;
Наведена процедура приликом улaска у Кувајт ће се примењивати почев од 20. фебруара 2022. године.

 

(ENGLISH)

Citizens of the Republic of Serbia are allowed to enter Kuwait.

All non Kuwaitis must be fully vaccinated to be able to enter Kuwait.

Persons who have been fully vaccinated against Covid-19 virus (three vaccines received recognized in Kuwait) are exempted from the obligation to perform a PCR test before and after arrival in Kuwait, and are exempted, as well, from house quarantine upon arrival in Kuwait;

The said procedure when entering Kuwait will be applied starting from February 20, 2022.


БАХРЕИН

Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Бахреин.

Почев од 20. фебруара 2022, сви путници у ваздушном саобраћају нису обавезни да презентују PCR сертификат пре уласка у авион за Бахреин;
Путници су и даље обавезни да ураде PCR тест по доласку на аеродром у Бахреину.
Цена тестирања је БД 12 (32 УСД) и плаћа се пре доласка преко званичне апликације BeAware Bahrain App, преко Bahrain eGovernment Portal на bh.bh/covidpay или по доласку на одређени аеродромски киоск, где се врши плаћање картицом и готовином, што се прихвата. Сви путници, такође, морају да активирају апликацију 'BeAware Bahrain' и да потпишу споразум о самоизолацији, којим од њих захтева да буду у карантину у месту свог пребивалишта док резултати теста урађеног након доласка не буду доступни.

Путници који су се недавно опоравили од COVID-19 нису обавезни да покажу негативан PCR тест пре поласка. Уместо негативног PCR теста, путници могу поднети документовани доказ у виду потврде о опоравку или позитивни PCR тест узет најкасније 14 дана пре поласка и не раније од 30 дана. пре поласка.

Сви невакцинисани путници старији од 12 година морају бити у карантину 10 дана.

Почев од 15. фебруара 2022, Бахреин је усвојио ниво упозорења Green COVID:
-Обавезно је носити маску у затвореном простору све време.
-Сви затворени објекти су враћени на 100% капацитета. Лица неће морати да покажу пропусницу за вакцину Green Shield.
-Аеродром остаје отворен, али летови подлежу отказивању са претходном најавом или без најаве.
 

(ENGLISH)

Citizens of the Republic of Serbia are allowed to enter Bahrain.

Beginning from February 4th 2022, all air passengers are not required to present a PCR certificate before boarding a plane to Bahrain.
Passengers are required to take a PCR test upon arrival. The cost of testing is BD 12 ($ 32) to be paid prior to arrival through the official BeAware Bahrain App, through the Bahrain eGovernment Portal on bh.bh/covidpay, or upon arrival at a designated airport kiosk, where card and cash payments are accepted. All arrivals must also activate the 'BeAware Bahrain' application and sign an agreement to self-isolate, which requires them to quarantine at their place of residence until their arrival test results are available.

Travelers recently recovered from COVID-19 (aged 6 and above) are not required to present a PCR test before departure. Instead, they can present a recovery certificate or a positive COVID-19 test taken no later than 14 days prior to departure and no earlier than 30 days prior to departure. Travelers are still required to undergo a PCR test upon arrival at the airport in Bahrain.

All unvaccinated arrivals aged 12 years and above, must quarantine for 10 days.

Starting February 15th 2022, Bahrain adopted the Green COVID alert level:
-It is required to wear a mask indoors at all times.
-All indoor facilities have returned to 100 percent capacity. Individuals will not need to
present a Green Shield vaccine pass.              
-The airport remains open, but flights are subject to cancelation with little or no advance

 Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Конкурси ће трајати од 23. фебруара до 09. марта.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Србије са дијаспором и Србима у региону.

Пријава за учешће на конкурсима врши се путем Веб платформе која се налази на званичном интернет сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:  www.dijaspora.gov.rs.

Пријаве послате на било који други начин (нпр. путем поште, факсом и сл.) неће бити узете у разматрање.

Све потребне информације о условима конкурса, потребној документацији и осталим детаљима можете наћи на следећим линковима: https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-reg… и https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dij….Cestitka Ambasade Republike Srbije u Kuvajtu povodom Nacionalnog i Dana oslobodzenja Kuvajta 25.26.februaraЧеститка

 

СВИМ ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ И РАДЕ У
ДРЖАВИ КУВАЈТ АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ДРЖАВИ КУВАЈТ
ЧЕСТИТА ДАН ДРЖАВНОСТИ.Обележавање Дана државности

 

Обележавање Дана државности.

 

https://drive.google.com/file/d/1-MwafmeAEUA0iHaMzH9F-J-0LtbErJJt/view?usp=sharingTуристичка презентација наше земље у листу The Times

 

Tуристичка презентација наше земље у листу The Times .

https://www.timeskuwait.com/news/welcome-to-serbia/Интервју министра саветника Сање Видаковић

 

Интервју министра саветника Сање Видаковић, отправнице послова а.i. Амбасаде Републике Србије у Држави Кувајт за The Times Kuwait поводом Дана државности Републике Србије:


https://www.timeskuwait.com/news/serbian-embassy-marks-statehood-da/Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 КУВАЈТ

КУВАЈТ


Држављанима Републике Србије je дозвољен улаз у Државу Кувајт. Приликом доласка у Државу Кувајт сви путници старији од 6 година имају обавезу да покажу негативан PCR тест на Covid – 19, не старији од 48 сати, као и да буду у кућном карантину у трајању од 10 дана по доласку, са могућношћу окончања карантина након што добију негативан PCR резултат узет најмање 72 сата по доласку. Путници треба да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html .
Визе се издају само лицима која су потпуно вакцинисана било којом од следећих вакцина одобрених у Кувајту:
• Pfizer Biontech (Comirnaty), две дозе;
• AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), две дозе;
• Moderna, две дозе и
• Johnson & Johnson једна доза.
Обавезно је приложити сертификат којим се потврђује извршена потпуна вакцинација једном од наведених вакцина одобрених у Кувајту. Сертификат мора да садржи QR код, који ће верификовати надлежна одељења пре издавања визе.
За путнике који су у потпуности вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, потребан је доказ или да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) или да по доласку ураде додатна 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html пре поласка на пут.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer, док они са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатом ван Кувајта морају имати QR код на сертификату, или аплоудовати сертификат на https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio… .
Од недеље, 2. јануара 2022. године, особе које су примиле 2. дозу било које од вакцина против Covid-19 које је одобрила Држава Кувајт у периоду од 9 месеци од тог датума, сматраће се непотпуно вакцинисаним, осим ако не приме трећу одобрену вакцину против Covid-19, бустер дозу.Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.

Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.


-Амбасада Републике Србије у Кувајту је од ступања на дужност новог отправника послова - министра саветника Сање Видаковић, средином септембра 2021, приоритет својих активности усмерила према кувајтској, бахреинској и јеменској страни у циљу припрема за учешће њихових високих представника на комеморативном скупу у Београду одржаном 11-12. октобра 2021, поводом 60.годишњице прве конференције покрета несврстаних земаља у Београду. У склопу тих припрема, отправница послова је имала сусрете и разговоре у Министарству спољних послова Кувајта са помоћницима министра за Европу и међународне организације, амбасадором Насером Ал-Хајеном и саветником Абдулазизом Саудом Ал-Џаралом, затим замеником шефа протокола, као и амбасадорима Јемена и Бахреина у Кувајту.

-Паралелно су учињене куртоазне посете отправнице послова доајену дипкора у Кувајту, амбасадору Таџикистана, његовом заменику, амбасадору Палестине, који је и доајен арапског дипкора, амбасадорима Бахреина и Јемена, имајући у виду да Амбасада Републике Србије покрива те две земље на нерезиденцијалној основи, као и групи амбасадора европских и азијских земаља.

-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 12. октобра 2021. са дугогодишњим главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневника на арапском језику Al-Qabas г. Валидом Абдулатифом Ал-Нисефом.
Сусрет је представљао погодну прилику за детаљније упознавање г. Ал-Нисефа са изузетно успешним великим мултилатералним скупом у Београду - састанком на високом нивоу 11-12.о.м, посвећеним обележавању 60.годишњице прве конференције ПНЗ одржане у Београду 1961. године. Изнето да је на скупу, који су организовали Србија и Азербејџан, учествовало 120 делегација, међу којима је био и Кувајт, који је представљао МИП/државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах. Истакнуто да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији.
Указано да организација тако великог скупа, посебно у условима пандемије, представља потврду међународног угледа Р. Србије. Изнето да се уз одзив држава и на највишем нивоу, позиву одазвало и 45 министара спољних послова. Скуп је оживео познате вредности на којима је основан ПНЗ.
Саговорник у краћим цртама упознат и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Р.Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова Сања Видаковић је изразила жељу и спремност за даљу сарадњу на информативном плану, отворивши могућност за сарадњу Al-Qabas-a са дневним листовима у Србији. Главном и одговорном уреднику Al-Qabas-a уручени пропагандни материјали о нашој земљи.

 


-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 13. октобра 2021. са Ахмедом Ал-Џаралом, главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневног листа на енглеском језику Араб Тајмс (Arab Times) и дневника на арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah) и том приликом разговарала о комеморативном скупу посвећеном обележавању 60.годишњице прве конференције Покрета несвртаних земаља, као и наставку сарадње на информативном плану.
Том приликом, Видаковић је детаљније упознала саговорника са значајем скупа ПНЗ у Београду и истакла да је међу 120 делегација, био и Кувајт, који је представљао државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах.
Подвучено да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији, где је имао одвојене сусрете и плодне разговоре са преседником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и МСП Николом Селаковићем, током којих је, између осталог, било речи о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, а који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.
Видаковић је упознала саговорника и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи.
Такође, истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.

             
-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић дала је интервју 13. октобра 2021. за кувајтске дневнне листове на енглеском Араб Тајмс (Arab Times) и арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah).

       

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 20. октобра 2021. са Насером Ал-Хајеном, помоћником министра/директором Дирекције за Европу у Министарству иностраних послова Кувајта, са којим је разговарала о јачању билатералних односа и најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије.
Том приликом, Видаковић је упознала амбасадора Ал-Хајена са упадом приштинских специјалних јединица на север КиМ и указала на прекомерну силу која је употребљена према српском становништву.
Амбасадор Ал-Хајен рекао је да је став Кувајта познат, и да он подразумева изналажење решења мирним путем, поручивши да за њих основу представља резолуција СБ УН 1244.
Видаковић је подсетила на чврсте историјске везе наше две државе и захвалила на томе што је министар иностраних послова Кувајта шеик Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах предводио делегацију током недавно одржаног Састанка на високом нивоу поводом обележавања 60 година од одржавања прве конференције несврстаних.


-Отправница послова је на позив председника Народне скупштине Кувајта присуствовала свечаном отварању јесењег заседања парламента 26. октобра 2021, које је отворио емир шеик Наваф Ал-Ахмад Ал-Џабер Ал-Сабах.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 10. новембра 2021. са помоћником генералног директора Привредне и индустријске коморе Кувајта Имадом Ал-Заидом.
Том приликом, Видаковић је указала на богату историју пријатељства између Србије и Кувајта и изразила спремност и жељу за даље јачање билатералне сарадње две земље на политичком и економском пољу, на пољу инвестиција, као и здравства, туризма, инфраструктуре и војне сарадње.
Видаковић је истакла отвореност Републике Србије за инвестирање, њен стратешки положај, као и посебне погодности на плану трговине, које је чине погодним партнером не само у региону и Европи, већ и шире. Подсетила је саговорника да су атрактивни водо-торњеви, светски препознат симбол Кувајта, дело управо наших градитеља.
Отправница послова је детаљније упознала саговорника са економским потенцијалима наше земље, као и економским реформама, које су резултирале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Нагласила је да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону.
Ал-Заид је рекао да је Кувајт заинтересован за сарадњу са Србијом у три велике области: обезбеђивање сигурног ланца исхране, туризам и здравствени туризам. Навео је да су цене прехрамбених производа у Србији далеко повољније него у другим европским земљама, као и да су изузетног квалитета, што фокусира њихову пажњу управо на нашу земљу и мотивише их на успостављање билатералне сарадње у наведеним доменима, а која је, како је изнео, ранијих деценија била на завидном нивоу.
Имајући у виду да је ситуација са корона вирусом умногоме омела сарадњу две земље на економском плану, предложено је да се почетком децембра одржи онлајн састанак структура у обе земље које су заинтересоване за сарадњу у поменутим областима, како би се детаљније размотрили будући кораци сарадње.

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 16. новембра 2021. са помоћником кувајтског министра иностраних послова Миш’алом Ибрахимом Ал-Мудафом са којим је разговарала о јачању билатералне сарадње.
Током разговора, саговорници су констатовали пријатељске односе Србије и Кувајта и изразили спремност за јачање сарадње у различитим областима.
Такође, размотрене су и теме из домена билатералне конзуларне сарадње.
Том приликом, помоћник министра за конзуларне послове детаљно је информисао о актуелној ситуацији у вези са недавним поновним отпочињањем издавања кувајтских виза.


-На позив амбасадора Краљевине Бахреин у Кувајту, отправник послова се 12. децембра 2021. одазвала позиву на ручак, што је након дуже паузе због коронавируса представљало прву активност у оквиру дипкора за последњих годину ипо дана. Обеду су присуствовали амбасадори САД, Индије, Белгије, Италије, Грчке, Шпаније, Мађарске, Бугарске, Аргентине, Египта и Ирака, при чему је привремени шеф наше мисије у Кувајту Сања Видаковић била једини отправник послова. Захваљујући љубазном позиву амбасадора Бахреина, присуство бројних амбасадора је представљало погодну прилику за краће упознавање са политичком ситуацијом код нас (предстојећи избори у 2022.), а посебно досадашњим економским успесима оствареним у условима пандемије Covid -19, на њихово интересовање.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 30. новембра 2021. са генералним директором Кувајтског фонда за арапски економски развој – КФАЕД Марваном Ал-Ганемом и његовим сарадницима.
Током разговора, Видаковић је указала на богату историју разумевања и пријатељства наше две земље и изразила спремност Републике Србије за јачање билатералне сарадње и веза са Кувајтом на политичком плану, као и на плану економије, инвестиција, здравства, туризма, инфраструктуре, као и војне сарадње.
Истовремено је презентовала отвореност наше земље за инвестирање и указала на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Видаковић је упознала саговорника са економским резултатима Србије у протеклих неколико година, нагласивши да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије Ковид-19, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи и да убедљиво предњачимо у региону по износу привучених директних страних инвестиција.
Генерални директор Ал-Ганем изнео је да је фонд и даље веома расположен и спреман за наставак сарадње, предложивши да се у најскорије време организује видео-конференција експерата две стране, како би се договорили кораци будуће сарадње.
Том приликом, обострано је оцењено да је унапређењу сарадње значајно допринела визна либерализација две земље.


Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 27. децембра 2021. са извршним директором авио-компаније ,,Џезира Ервејз“ Рохитом Рамачандраном.
Видаковић је упознала саговорника са економским резулататима Србије и нагласила да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије коронавируса, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи.
Презентујући отвореност наше земље за инвестирање, указала је на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова је посебно нагласила да је Влада Републике Србије јуна 2015. године укинула визе држављанима Кувајта, Емирата, Бахреина, Катара, као и Омана.
Извршни директор авио-компаније Џезира Ервејз пренео је да та компанија планира да отвори авио-линију за Београд, који он и његов најужи тим добро познају, истичући при томе природне лепоте не само нашег главног града, већ и целе Србије, као и несумњиви комерцијални ефекат који очекују.
Напоменуо је и да билатерални споразум о ваздушном саобраћају постоји, изразивши спремност да у наредном периоду посети Београд ради начелног договора о отварању авио-линије Кувајт – Београд.
Видаковић је истакла да би се отварање директне авио-линије између две земље, која је у постојала самедесетих и деведесетих година, позитивно одразило на развој укупних односа.

 

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 29. децембра 2021. са председником Државне управе за пољопривреду и рибарство шеиком Мохамедом Ал-Јусефом Ал-Сабахом. Указјући на пријатељство две земље и пренела да је Србија опредељена за јачање политичке сарадње са Кувајтом, али и сарадње у областима економије, инвестиција, пољопривреде, здравства, туризма и инфраструктуре.
Шеик Мохамед Ал-Сабах је изразио спремност за сарадњу са Србијом у домену пољопривреде и поручио да је један од стубова националног развоја његове земље обезбеђивање одрживе пољопривреде и сигурности хране, истакавши да је ова тема незаобилазна и у разговорима са страним званичницима.


БАХРЕИН
Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се, 05. децембра 2021 у Манами, у оквиру припрема за предстојеће билатералне активности са Бахреином, са директором Дирекције за Европу Министарства иностраних послова те земље г.Ахмедом Ебрахимом Караинисом.
Видаковић је у разговору указала да посете председника Републике Србије г.Александра Вучића Бахреину марта о.г, као и шеика Насера бин Хамада Ал Халифе, представника краља Бахреина за хуманиратни рад и омладину, саветника за националну безбедност и команданта краљевске гарде Србији, априла о.г, реализоване упркос тешким изазовима и проблемима које задаје глобална пандемија Covid-19, сматрамо изразом пријатељства, у уверењу да ће се улагањем заједничких напора, а посебно личних лидера две земље, додатно унапредити већ добри билатерални односи.
Посебну захвалност је изразила Бахреину на великодушној помоћи упућивањем више од 67,5 тона медицинске опреме Републици Србији у јануару 2021. у борби против Covid-19, што представља највећу појединачну донацију нашој земљи од почетка пандемије.
Г.Караинис је у разговору изразио спремност и жељу бахреинске стране за даљим интензивирањем свеукупних билатералних односа и сарадње.
Две земље су 2019. обележиле 30. година од успостављања билатералних односа.
Амбасада Републике Србије у Кувајту покрива Краљевину Бахреин на нерезиденцијалној основи.

                


Колектив Амбасаде Републике Србије у Кувајту
упућује срдачне честитке поводом  Нове 2022. године и Божића!
 Селаковић: Велики потенцијали за развој сарадње са Бахреином

08. децембар 2021. године

Селаковић: Велики потенцијали за развој сарадње са Бахреином


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Краљевине Бахреин Ахметом Алсатијем.

Министар Селаковић изразио је задовољство нивоом односа двеју земаља и чињеницом да је у протеклом периоду, захваљујући посети председника Александра Вучића Бахреину, али и честим сусретима званичника на маргинама мултилатералних скупова, успостављен квалитетан и садржајан политички дијалог.  

У том светлу, Селаковић је истакао да је редовна размена посета на високом нивоу од великог значаја за даље унапређење свеукупних билатералних односа, посебно у области економије где постоје велики неискоришћени потенцијали.

Према министровим речима, постоје значајне могућности за унапређење економске сарадње двеју земаља, јер је садашња трговинска размена још увек скромна, ако се имају у виду могућности две привреде. 

Селаковић је саговорника упознао са економским резултатима Србије у протеклих седам година, истакавши да је наша земља, између осталог, апсолутни регионални лидер у привлачењу страних инвестиција.

Посебну захвалност министар Селаковић је изразио због чињенице да је Краљевина Бахреин током јануара 2021. упутила Србији више од 67,5 тона медицинске опреме, укључујући и 20 респиратора, што представља највећу појединачну донацију нашој земљи од почетка епидемије вируса корона.

Селаковић је додао да Србија данас, следећи овај и сличне примере, настоји да буде солидарна и да пријатељским земљама, међу којима су и земље Блиског Истока, помогне у складу са својим могућностима.

Министар Селаковић је амбасадору Алсатију, који Србију покрива на нерезиденцијалној основи из Москве, захвалио на томе што је предводио делегацију Бахреина на комеморативном скупу поводом обележавања 60. годишњице од Прве конференције ПНЗ у октобру ове године.
 Састанак председника Вућића са амбасадором Бахреина

 

08. децембар 2021. године

Састанак председника Вучића са амбасадором Бахреина


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Краљевине Бахреин Ахмеда Алсатија, акредитованог на нерезиденцијалној основи.

Амбасадор Алсати пренео је председнику Вучићу поздраве краља Хамада и шеика Насера. Захваливши на поздравима, председник Вучић је упутио позив краљу Хамаду да званично посети Србију, како би наставили успешне разговоре, вођене у марту у Бахреину.

Двојица саговорника су изразили задовољство што ће ускоро бити отворена Амбасада Србије у Манами, као и Амбасада Бахреина у Београду, што ће допринети значајнијем унапређењу односа две земаље. С тим у вези, размотрили су напредак остварен у билатералним везама, као и области у којима постоје највеће могућности за унапређење сарадње, попут пољопривреде, културе и туризма, као и у области одбране. Амбасадор Алсати је изнео предлоге за различите начине представљања Србије у Бахреину.

Председник Вучић и амбасадор Алсати су разговарали и о регионалној ситуацији.


Извор/Фото: www.predsednik.rsУслови за издавање визе

КУВАЈТ


Кувајтске визе се издају држављанима Републике Србије који су потпуно вакцинисани (две дозе) било којом од следећих вакцина одобрених у Кувајту: Pfizer Biontech (Comirnaty), AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), Moderna или Johnson & Johnson (једна доза).
Путници су обавезни да пре путовања у Кувајт ураде PCR тест на Covid – 19 не старији од 72 сата, као и да по доласку у Кувајт ураде PCR тест о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html пре поласка на пут. Дужни су и да бораве у карантину до 7 дана, односно док не добију нови негативан налаз PCR теста.
Приликом аплицирања за визу је обавезно приложити сертификат којим се потврђује извршена потпуна вакцинација једном од наведених вакцина одобрених у Кувајту. Сертификат мора да садржи QR код и потребно га је аплоудовати на https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio…, који ће верификовати надлежна одељења пре издавања визе.
Путници треба пре поласка на пут да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје личне мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Кувајтске визе се издају и држављанима Р. Србије који су потпуно вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, с тим што је обавезно да приликом аплицирања за визу приложе сертификат да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty).
И ови путници су обавезни да пре доласка у Кувајт ураде PCR тест на Covid – 19 не старији од 72 сата, као и по доласку у Кувајт ураде 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html пре поласка на пут. Дужни су и да бораве у карантину до 7 дана, односно док не добију негативне налазе PCR тестова.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer.Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету


12. новембар 2021. године

Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rsОбраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову


2. новембар 2021. године

Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову


"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије ГоллСелаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања


15. октобар 2021. године

Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања


Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Односи Србије и Кувајта иду ка стратешкој сарадњи

Београд, 11. октобар 2021.


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са министром спољних послова Кувајта шеиком др Ахмедом Насером Ал-Мохамедом Ал-Сабахом.


Билатерални састанак је одржан у духу традиционално добрих и пријатељских односа, уз обострану констатацију да је потребна даља динамизација политичког дијалога.


Министар спољних послова Кувајта, на самом почетку састанка, срдачно је честитао Републици Србији на самој идеји за организовање конференције Покрета несврстаних земаља, а онда и на припреми и спровођењу читаве организације.


Он је истакао да верује да је објективан став свих присутних на овом догађају да конференција одражава огроман међународни успех наше земље.


Према његовим речима, Министарство финансија Кувајта, као и Министарство спољних послова те земље, као кровна организација, раде на формирању економских планова за стратешку сарадњу са Србијом и ово је увод за све остале билатералне посете које тек следе.


Брнабић је изразила наду да ће ова конференција бити подстрек за будућу сарадњу.


Шеик др Ахмед Насер Ал-Мохамед Ал-Сабах је констатовао да Кувајт помно прати регион и да Србија убедљиво предњачи у областима које су и Кувајту високо на агенди, а то су брзо реаговање на здравствене кризе, сигурности у производњи хране, доступности образовања, развоју ИТ сектора и сајбер безбедности.


Брнабић је скренула пажњу на изазове четврте индустријске револуције и циљ Србије да задржи младе људе у земљи и створи могућност за досељавање и других младих људи из иностранства.

 

 Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром спољних послова Јемена Ахмедом Авадом бин Мубараком.


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром спољних послова Јемена Ахмедом Авадом бин Мубараком.


Селаковић је поручио да је веома значајно што Јемен, једна од држава оснивача Покрета несврстаних, учестује на комеморативном скупу у Београду којим се обележава 60 година од прве конференције несврстаних.


Овом приликом министар Селаковић је пренео спремност Србије за унапређење политичког дијалога и економске сарадње са Јеменом.


Селаковић је констатовао да потенцијали за развој билатералних односа постоје, и да су неискоришћени због више фактора, међутим постоји евидентна обострана воља и интерес да се на томе ради.


Шеф српске дипломатије изразио је наду у што скорију стабилизацију прилика у Јемену и постизање дугорочно одрживог мира.

 Састанак са министром спољних послова Државе Кувајт

Састанак са министром спољних послова Државе Кувајт


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром спољних послова Државе Кувајт Ахмедом Насером Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Џабер Ал Сабахом и изразио задовољство због његовог учешћа на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља.


Председник Вучић је констатовао да је посета министра Ал Сабаха прва посета једног шефа кувајтске дипломатије Београду у новије доба, јер посете на нивоу министра спољних послова није било још од постојања СФРЈ.

Министар Ал Сабах је пренео поздраве емира Кувајта, кога је председник Вучић позвао да посети Србију.

Председник Вучић и министар Ал Сабах су се сагласили да би чешћа размена посета званичника двеју земаља допринела томе да Србија и Кувајт јасније сагледају могућности за сарадњу, посебно економску, која је тренутно далеко испод реалних могућности и не одражава добре односе двеју земаља.

С тим у вези су нагласили значај обнављања рада Мешовите комисије за сарадњу.

Министар Ал Сабах је изнео конкретне предлоге за сарадњу, који су, како је рекао, проистекли из нових околности које је донела актуелна пандемија, а то су област здравства, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и образовање и ИТ сектор и сектор вештачке интелигенције.

С тим у вези је договорено да се припреми мапа пута сарадње.

Министар Ал Сабах је подсетио да је чувене водоторњеве, симбол модерног Кувајта, изградила компанија из Србије и рекао да се нада да ће још таквих симбола обележити историјске везе двеју земаља.


Београд,
10. октобар 2021. годинеУнапређивати односе Србије и Кувајта у правцу стратешког партнерства

 Унапређивати односе Србије и Кувајта у правцу стратешког партнерства

Унапређивати односе Србије и Кувајта у правцу стратешког партнерства
10. окт 2021.


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Кувајта шеиком Ахмедом Насером Ал Мохамедом Ал Сабахом.


Изразивши задовољство због чињенице да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије у посети Србији, министар Селаковић је истакао да наше две земље имају традиционално пријатељске односе, који датирају још из времена бивше СФРЈ и Покрета несврстаних земаља.


Селаковић је у разговору исказао заинтересованост Србије за унапређење свеукупних билатералних односа са Кувајтом, истакавши да је, поред одржавања редовног политичког дијалога, важно радити и на унапређењу економске сарадње две земље.

Како је истакао, економски односи и привредници треба да прате одличне политичке везе.


Томе ће, како је уверен, допринети и сарадња у оквиру Мешовите комисије за економску и техничку сарадњу, која представља важан механизам за реализацију конкретних програма, али и проширење уговорно-правне регулативе.

Нагласио је да две земље имају нарочит интерес и потенцијал за унапређење сарадње у областима пољопривреде, здравства, ИТ и образовања.


На састанку је било речи и о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, и који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.     Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

 

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

http://www.mfa.rs

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године


Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ


25. септембар 2021. године

Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Пријатељски и партнерски односи Србије и Бахреина, потврђено узајамно отварање амбасада у обе државе

24. септембар 2021. године

Пријатељски и партнерски односи Србије и Бахреина, потврђено узајамно отварање амбасада у обе државе


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министром иностраних послова Краљевине Бахреин Абдулатифом бин Рашидом ал Зајанијем.

Селаковић је поручио да је Србија опредељена да развија пријатељске и партнерске односе са Бахреином, истакавши да томе сведоче посета председника Вучића Бахреину и посета високе делегације Бахреина, на челу са шеиком Насером бин Хамадом бин Исом Ал Халифом.

Селаковић је нагласио да је Србија одлучна да унапреди укупну сарадњу са Бахреином и изразио задовољство да је потврђено узајамно отварање амбасада у престоницама две државе, што ће, према његовим речима бити важан корак ка продубљивању билатералних односа.

У прилог томе, према речима шефа српске дипломатије, је и чињеница да је у припреми споразум о свеобухватној сарадњи Србије и Бехреина.

Посебну пажњу Селаковић је посветио унапређењу економске и трговинске сарадње, навевши да две земље имају потенцијале за сарадњу у бројним областима, нарочито у области хотелијерства, пољопривредно-прехрамбене индустрије, сектору логистике, ИТ сектору и телекомуникацијама.

Такође, овом приликом, упознао је министра Ал Зајанија са економским успесима Србије у претходних седам година и упутио позив бахреинским компанијама да повећају присуство на тржишту Србије.

Шеф српске дипломатије је изразио очекивање да ће у октобру бахреинска делегација присуствовати скупу у Београду поводом обележавања 60. година од прве конференције Покрета несврстаних у Београду.Историјске и чврсте везе Србије и Кувајта

23. септембар 2021. године

Историјске и чврсте везе Србије и Кувајта


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министром иностраних послова Кувајта шеиком Ахмедом Насером Ал-Мохамедом Ал-Сабахом.

Саговорници су констатовали да Србију и Кувајт карактеришу историјске и чврсте везе током 60 година билатералних односа.

Шеф српске дипломатије пренео је спремност Србије да ради на јачању билатералне сарадње са Кувајтом у областима од обостраног интереса, посебно економије.

Саговорници су изразили интересовање да се на нивоу министара спољних послова што пре покрене рад Међувладине комисије за економску сарадњу.

Селаковић је додао да би јачању сарадње допринело и интензивирање политичког дијалога два министарства и размена посета на високом нивоу, позвавши свог колегу у званичну посету Србији. Министар Ал-Сабах је прихватио позив и потврдио заинтересованост да се посета реализује у наредних месец дана.

Такође, Селаковић је изразио задовољство да ће Кувајт, као државу чланицу Покрета несврстаних, на предстојећем скупу у Београду, поводом обележавања 60 година Београдске конференције, представљати министар Ал-Сабах.

Министар је кувајтског колегу информисао и о успесима економских реформи Србије у протеклих седам година.Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће


22. септембар 2021. године

Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.

Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rsOдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре-подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

 

Донета је одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре-подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори,број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је би отворен од 22 јула до 06 .августа о.г.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова у Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону : http://www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rsОбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе


15.09.2021.

Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.

И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.

Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.

И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.

То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"


Извор/Фото: Председништво/Димитрије ГоллПредседник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи


06. септембар 2021.
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали амбасадори, који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи, и то:
Њ.Е Асмахан Абдулхамид Ал-Токи, амбасадорка Републике Јемен
Њ.Е Јусуф Ахмед Хамед Алџабри, амбасадор Султаната Оман
Њ.Е Нада Кругер, амбасадорка Републике Намибије
Њ.Е Еудора Хилда Квартеј Корантенг, амбасадорка Републике Гане
Њ.Е Лино Зонзини, амбасадор Републике Сан Марино
Њ.Е Витаутас Пинкус, амбасадор Републике Литваније
Њ.Е Карменса Харамиљо Гутјерес, амбасадорка Републике Колумбије
Њ.Е Химена Каролина Арес Мора, амбасадорка Републике Чиле
Њ.Е Ахед Свеидат, амбасадор Хашемитске Краљевине Јордан
Њ.Е Есперанс Ндајизеје, амбасадорка Републике Бурунди
Њ.Е Марија Ерла Марелсдотир, амбасадорка Републике Исланд
Њ.Е Давид Дондуа, амбасадор Грузије
Њ.Е Олег Фирер, амбасадор Гренаде
Њ.Е Изулт Фицџералд, амбасадорка Ирске
Њ.Е Чед Блекмен, амбасадор Барбадоса
Њ.Е Франк Симафранка, амбасадор Републике Филипини
Њ.Е Гордон Паће Бонело, амбасадор Републике Малте
Њ.Е Зеинеб Ели Салем, амбасадорка Исламске Републике Мауританије
Њ.Е Осама Дахил Ал-Ахмади, амбасадор Краљевине Саудијске Арабије
Њ.Е Луис Фернандо Каранса Сифуентес, амбасадор Републике Гватемале
Њ.Е Џули Лимберопулос Косиори, амбасадорка Републике Панаме
Њ.Е Мохамед Шамим Ахсан, амбасадор Народне Републике Бангладеш
Њ.Е Рам Каџи Кхадка, амбасадор Непалa
Њ.Е Модуп Ајрел, амбасадор Савезне Републике Нигерије
Председник Вучић је амбасадорима пожелео успешан дипломатски мандат, изразивши уверење да ће политички дијалог и економска сарадња Србије и ових земаља наставити да се развијају на обострану корист.
Током сусрета у Палати Србија, председник Вучић разговарао је са амбасадорима о билатералној сарадњи Србије и њихових земаља, спољнополитичким приоритетима Србије, ситуацији у региону, као и о међународним односима.


Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл


 Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

 

05. август 2021. године

Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“


Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.

„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rsИНИЦИЈАТИВА „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

ИНИЦИЈАТИВА „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

Председник Републике Србије Александар Вучић и председници Влада Републике Северне Македоније и Републике Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се 28. и 29. jула у Скопљу, на дводневном самиту иницијативе за регионалну сарадњу, до сада познате под називом „мини-шенген“, за коју је договорено да се убудуће зове „Отворени Балкан“ (Open Balkans).

Председник Вучић је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године и да показује да смо, у складу са еворпским вредностима и идејама,  у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке.

Конкретно, реч је о иницијативи чији је циљ да у региону успостави четири слободе на којима се темељи ЕУ, односно њено унутрашње тржиште – слободу кретања роба, радника и капитала, те слободу пружања услуга.

Циљ иницијативе је да олакша живот грађанима и побољша животни стандард - ако се успе у њеној имплементацији, председник је најавио да од 1. јануара 2023. године неће бити граница за грађане три земље. 

На Економском форуму за регионалну сарадњу, одржаном 29. jула у Скопљу, председник Вучић је са премијерима Заевом и Рамом потписао  три документа:
1. Меморандум о разумевању и сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану;
2. Меморандум о разумевању и сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западном Балкану;
3. Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану.

Први меморандум ће повећати и унапредити економску сарадњу, поједноставити у највећој могућој мери процедуре у вези са увозом, извозом и кретањем робе. Допринеће и размени података између царинских и других надлежних органа у мери у којој то дозвољава законодавство сваке од уговорних страна. Такође, предвиђа промовисање складног развоја економских веза између уговорних страна путем ширења трговинске размене и постепено уклањање баријера у робној размени.

Меморандум који се тиче слободног приступа тржишту рада на ЗБ има за циљ да поједностави процедуре код свих уговорних страна у погледу добијања радних дозвола за држављане сваке од три земље, као и у погледу коришћења добијених радних дозвола на територији било које од њих.

Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ има за сврху да уговорне стране, у складу са својим расположивим капацитетима, помажу једна другој у случају катастрофа, и то када уговорна страна која то затражи није у стању да се избори са последицама катастрофе коришћењем сопствених ресурса. Овим споразумом уговорне стране регулишу оквир услова за добровољно пружање помоћи у случају катастрофа, а посебно у: планирању и спровођењу мера заштите од поплава, земљотреса, пожара, загађења животне средине, пловидбених незгода, радиолошких ризика, разних пандемија, као и индустријских и других катастрофа. Затим је предвиђено узајамно обавештавање о претњама, појави и последицама катастрофа. Узајамна помоћ у спасавању, пружању помоћи и отклањању последица катастрофа копненим и ваздушним снагама и возилима за интервенције у случајевима масовних пожара, поплава, земљотреса и других катастрофа. Планирана је и едукација и обука особља служби и јединица за засштиту и спасавање, ватрогасних јединица и других припадника спасилачких тимова путем брифинга, курсева, обука, семинара и других видова сарадње, као и организовање и извођење заједничких спасилачких вежби и вежби у пружању помоћи и слично, као и размена научних и техничких података, као и других докумената од значаја за заштиту од катастрофа.

Када је реч о отворености иницијативе „Отворени Балкан“ за приступање других партнера, потписници очекују да се, у најскорије време, иницијативи прикључе и Црна Гора и БиХ, којима је позив за придруживање од почетка упућен. У том контексту, сматра се да иницијатива представља добробит за све и доприноси продубљивању сарадње у региону у свим областима. Позив за прикључивање овом формату сарадње упућен је и представницима Привремених институција самоуправе у Приштини.

Ставови које су лидери износили током боравка у Скопљу најбоље илуструју значај ове иницијативе.

„Пред нама није лак пут. Ово су фантастичне идеје, изванредна визија. Морамо много да радимо, морамо да убедимо наше људе да буду вредни, марљиви, да све резултате испоруче на време. Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису биле нарочито блиске, реше да од погледа у прошлост главу окрену ка будућности“, рекао је председник Србије Алексаднар Вучић и нагласио да се у последње две године развило искрено међусобно поверење и да је баш зато важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот, да будемо на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да сами мењамо своју судбину. Он је поручио да се свима отвара безброј могућности. „И политичка питања се лакше решавају када спајате економије”, рекао је председник Србије.

Председник Вучић је истакао да ће три земље за две године имати бар за један одсто већу стопу раста у односу на друге земље Западног Балкана због ове инцијативе, а у то не сумња ни Светска Банка. Према његовима речима, регион који обухвата ову иницијату привући ће више од 80 одсто инвестиција целог Западног Балкана.

Најављено је и да ће Београд организовати састанак лидера у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ већ у новембру, као и да ће се они састати до краја године или почетком наредне године у Тирани.

Говорећи о успостављању слободног тржишта радне снаге, објаснио је да ће постојати обједињени регистри из све три земље који ће олакшати приступ профилу радника. Ова мера ће допринети већем зближавању и окупљању пословних људи.

Напоменуо је да ће пет сати бити скраћено путовање до Беча или Тиране када се укину границе између три земље. Према његовим речима, то ће олакшати кретање грађана и повећати њихову сигурност, јер власти кад се увежу у један систем знају и ко им је организовани криминал, и ко су људи који су се бавили не знам којим пословима и све три земље реагују заједнички и реагују истовремено.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао да је та земља путевима одлично повезана са градовима широм Србије због изградње аутопутева у Србији. Такође, нагласио је да Србија предводи када је реч о изградњи брзих пруга пошто већ гради пругу од Београда до Будимпеште и планира изградњу својим и европским средствима.

„Идемо истим путем напред, заједно повезани. Уместо зидова, данас смо изградили нове мостове. За ово ново регионално повезивање добили смо снажну подршку пословних заједница наше три земље, као и бизнис заједница других држава Западног Балкана, а и шире. Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озбиљан допринос у политичкој релаксацији у региону“, истакао је македонски премијер.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је ова иницијатива од стратешког значаја за Албанију, али и да је потребна региону, уколико жели да се привредно развија и иде напред, а не да остане „заточеник прошлости“, те да нерешена питања у региону неће бити лакше решена ако се негира потенцијал тог удруживања и ако се све државе не усмере ка позитивној визији у будућности. Навео је и да не разуме Црну Гору, БиХ и Косово* (Приштину) и упитао како мисле да развијају економију ако остану затворени и не придруже се тој иницијативи.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су постигнуте велике ствари, јер значе нове могућности за људе који желе да остану овде. „То значи за грађане и камионе нула минута чекања на граници, једна заједничка радна дозвола за три земље би могла да буде већ почетком следеће године. Предвиђена је и једна професионална квалификација у све три земље, да се признају квалификације на подједнак начин“, навео је Чадеж.

 Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер


22. јул 2021. године

Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер


Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“, истакао је Вучић, а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернати