| |     latinica | english  
Насловна
Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.

Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.


-Амбасада Републике Србије у Кувајту је од ступања на дужност новог отправника послова - министра саветника Сање Видаковић, средином септембра 2021, приоритет својих активности усмерила према кувајтској, бахреинској и јеменској страни у циљу припрема за учешће њихових високих представника на комеморативном скупу у Београду одржаном 11-12. октобра 2021, поводом 60.годишњице прве конференције покрета несврстаних земаља у Београду. У склопу тих припрема, отправница послова је имала сусрете и разговоре у Министарству спољних послова Кувајта са помоћницима министра за Европу и међународне организације, амбасадором Насером Ал-Хајеном и саветником Абдулазизом Саудом Ал-Џаралом, затим замеником шефа протокола, као и амбасадорима Јемена и Бахреина у Кувајту.

-Паралелно су учињене куртоазне посете отправнице послова доајену дипкора у Кувајту, амбасадору Таџикистана, његовом заменику, амбасадору Палестине, који је и доајен арапског дипкора, амбасадорима Бахреина и Јемена, имајући у виду да Амбасада Републике Србије покрива те две земље на нерезиденцијалној основи, као и групи амбасадора европских и азијских земаља.

-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 12. октобра 2021. са дугогодишњим главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневника на арапском језику Al-Qabas г. Валидом Абдулатифом Ал-Нисефом.
Сусрет је представљао погодну прилику за детаљније упознавање г. Ал-Нисефа са изузетно успешним великим мултилатералним скупом у Београду - састанком на високом нивоу 11-12.о.м, посвећеним обележавању 60.годишњице прве конференције ПНЗ одржане у Београду 1961. године. Изнето да је на скупу, који су организовали Србија и Азербејџан, учествовало 120 делегација, међу којима је био и Кувајт, који је представљао МИП/државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах. Истакнуто да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији.
Указано да организација тако великог скупа, посебно у условима пандемије, представља потврду међународног угледа Р. Србије. Изнето да се уз одзив држава и на највишем нивоу, позиву одазвало и 45 министара спољних послова. Скуп је оживео познате вредности на којима је основан ПНЗ.
Саговорник у краћим цртама упознат и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Р.Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова Сања Видаковић је изразила жељу и спремност за даљу сарадњу на информативном плану, отворивши могућност за сарадњу Al-Qabas-a са дневним листовима у Србији. Главном и одговорном уреднику Al-Qabas-a уручени пропагандни материјали о нашој земљи.

 


-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 13. октобра 2021. са Ахмедом Ал-Џаралом, главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневног листа на енглеском језику Араб Тајмс (Arab Times) и дневника на арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah) и том приликом разговарала о комеморативном скупу посвећеном обележавању 60.годишњице прве конференције Покрета несвртаних земаља, као и наставку сарадње на информативном плану.
Том приликом, Видаковић је детаљније упознала саговорника са значајем скупа ПНЗ у Београду и истакла да је међу 120 делегација, био и Кувајт, који је представљао државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах.
Подвучено да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији, где је имао одвојене сусрете и плодне разговоре са преседником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и МСП Николом Селаковићем, током којих је, између осталог, било речи о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, а који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.
Видаковић је упознала саговорника и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи.
Такође, истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.

             
-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић дала је интервју 13. октобра 2021. за кувајтске дневнне листове на енглеском Араб Тајмс (Arab Times) и арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah).

       

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 20. октобра 2021. са Насером Ал-Хајеном, помоћником министра/директором Дирекције за Европу у Министарству иностраних послова Кувајта, са којим је разговарала о јачању билатералних односа и најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије.
Том приликом, Видаковић је упознала амбасадора Ал-Хајена са упадом приштинских специјалних јединица на север КиМ и указала на прекомерну силу која је употребљена према српском становништву.
Амбасадор Ал-Хајен рекао је да је став Кувајта познат, и да он подразумева изналажење решења мирним путем, поручивши да за њих основу представља резолуција СБ УН 1244.
Видаковић је подсетила на чврсте историјске везе наше две државе и захвалила на томе што је министар иностраних послова Кувајта шеик Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах предводио делегацију током недавно одржаног Састанка на високом нивоу поводом обележавања 60 година од одржавања прве конференције несврстаних.


-Отправница послова је на позив председника Народне скупштине Кувајта присуствовала свечаном отварању јесењег заседања парламента 26. октобра 2021, које је отворио емир шеик Наваф Ал-Ахмад Ал-Џабер Ал-Сабах.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 10. новембра 2021. са помоћником генералног директора Привредне и индустријске коморе Кувајта Имадом Ал-Заидом.
Том приликом, Видаковић је указала на богату историју пријатељства између Србије и Кувајта и изразила спремност и жељу за даље јачање билатералне сарадње две земље на политичком и економском пољу, на пољу инвестиција, као и здравства, туризма, инфраструктуре и војне сарадње.
Видаковић је истакла отвореност Републике Србије за инвестирање, њен стратешки положај, као и посебне погодности на плану трговине, које је чине погодним партнером не само у региону и Европи, већ и шире. Подсетила је саговорника да су атрактивни водо-торњеви, светски препознат симбол Кувајта, дело управо наших градитеља.
Отправница послова је детаљније упознала саговорника са економским потенцијалима наше земље, као и економским реформама, које су резултирале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Нагласила је да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону.
Ал-Заид је рекао да је Кувајт заинтересован за сарадњу са Србијом у три велике области: обезбеђивање сигурног ланца исхране, туризам и здравствени туризам. Навео је да су цене прехрамбених производа у Србији далеко повољније него у другим европским земљама, као и да су изузетног квалитета, што фокусира њихову пажњу управо на нашу земљу и мотивише их на успостављање билатералне сарадње у наведеним доменима, а која је, како је изнео, ранијих деценија била на завидном нивоу.
Имајући у виду да је ситуација са корона вирусом умногоме омела сарадњу две земље на економском плану, предложено је да се почетком децембра одржи онлајн састанак структура у обе земље које су заинтересоване за сарадњу у поменутим областима, како би се детаљније размотрили будући кораци сарадње.

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 16. новембра 2021. са помоћником кувајтског министра иностраних послова Миш’алом Ибрахимом Ал-Мудафом са којим је разговарала о јачању билатералне сарадње.
Током разговора, саговорници су констатовали пријатељске односе Србије и Кувајта и изразили спремност за јачање сарадње у различитим областима.
Такође, размотрене су и теме из домена билатералне конзуларне сарадње.
Том приликом, помоћник министра за конзуларне послове детаљно је информисао о актуелној ситуацији у вези са недавним поновним отпочињањем издавања кувајтских виза.


-На позив амбасадора Краљевине Бахреин у Кувајту, отправник послова се 12. децембра 2021. одазвала позиву на ручак, што је након дуже паузе због коронавируса представљало прву активност у оквиру дипкора за последњих годину ипо дана. Обеду су присуствовали амбасадори САД, Индије, Белгије, Италије, Грчке, Шпаније, Мађарске, Бугарске, Аргентине, Египта и Ирака, при чему је привремени шеф наше мисије у Кувајту Сања Видаковић била једини отправник послова. Захваљујући љубазном позиву амбасадора Бахреина, присуство бројних амбасадора је представљало погодну прилику за краће упознавање са политичком ситуацијом код нас (предстојећи избори у 2022.), а посебно досадашњим економским успесима оствареним у условима пандемије Covid -19, на њихово интересовање.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 30. новембра 2021. са генералним директором Кувајтског фонда за арапски економски развој – КФАЕД Марваном Ал-Ганемом и његовим сарадницима.
Током разговора, Видаковић је указала на богату историју разумевања и пријатељства наше две земље и изразила спремност Републике Србије за јачање билатералне сарадње и веза са Кувајтом на политичком плану, као и на плану економије, инвестиција, здравства, туризма, инфраструктуре, као и војне сарадње.
Истовремено је презентовала отвореност наше земље за инвестирање и указала на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Видаковић је упознала саговорника са економским резултатима Србије у протеклих неколико година, нагласивши да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије Ковид-19, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи и да убедљиво предњачимо у региону по износу привучених директних страних инвестиција.
Генерални директор Ал-Ганем изнео је да је фонд и даље веома расположен и спреман за наставак сарадње, предложивши да се у најскорије време организује видео-конференција експерата две стране, како би се договорили кораци будуће сарадње.
Том приликом, обострано је оцењено да је унапређењу сарадње значајно допринела визна либерализација две земље.


Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 27. децембра 2021. са извршним директором авио-компаније ,,Џезира Ервејз“ Рохитом Рамачандраном.
Видаковић је упознала саговорника са економским резулататима Србије и нагласила да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије коронавируса, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи.
Презентујући отвореност наше земље за инвестирање, указала је на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова је посебно нагласила да је Влада Републике Србије јуна 2015. године укинула визе држављанима Кувајта, Емирата, Бахреина, Катара, као и Омана.
Извршни директор авио-компаније Џезира Ервејз пренео је да та компанија планира да отвори авио-линију за Београд, који он и његов најужи тим добро познају, истичући при томе природне лепоте не само нашег главног града, већ и целе Србије, као и несумњиви комерцијални ефекат који очекују.
Напоменуо је и да билатерални споразум о ваздушном саобраћају постоји, изразивши спремност да у наредном периоду посети Београд ради начелног договора о отварању авио-линије Кувајт – Београд.
Видаковић је истакла да би се отварање директне авио-линије између две земље, која је у постојала самедесетих и деведесетих година, позитивно одразило на развој укупних односа.

 

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 29. децембра 2021. са председником Државне управе за пољопривреду и рибарство шеиком Мохамедом Ал-Јусефом Ал-Сабахом. Указјући на пријатељство две земље и пренела да је Србија опредељена за јачање политичке сарадње са Кувајтом, али и сарадње у областима економије, инвестиција, пољопривреде, здравства, туризма и инфраструктуре.
Шеик Мохамед Ал-Сабах је изразио спремност за сарадњу са Србијом у домену пољопривреде и поручио да је један од стубова националног развоја његове земље обезбеђивање одрживе пољопривреде и сигурности хране, истакавши да је ова тема незаобилазна и у разговорима са страним званичницима.


БАХРЕИН
Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се, 05. децембра 2021 у Манами, у оквиру припрема за предстојеће билатералне активности са Бахреином, са директором Дирекције за Европу Министарства иностраних послова те земље г.Ахмедом Ебрахимом Караинисом.
Видаковић је у разговору указала да посете председника Републике Србије г.Александра Вучића Бахреину марта о.г, као и шеика Насера бин Хамада Ал Халифе, представника краља Бахреина за хуманиратни рад и омладину, саветника за националну безбедност и команданта краљевске гарде Србији, априла о.г, реализоване упркос тешким изазовима и проблемима које задаје глобална пандемија Covid-19, сматрамо изразом пријатељства, у уверењу да ће се улагањем заједничких напора, а посебно личних лидера две земље, додатно унапредити већ добри билатерални односи.
Посебну захвалност је изразила Бахреину на великодушној помоћи упућивањем више од 67,5 тона медицинске опреме Републици Србији у јануару 2021. у борби против Covid-19, што представља највећу појединачну донацију нашој земљи од почетка пандемије.
Г.Караинис је у разговору изразио спремност и жељу бахреинске стране за даљим интензивирањем свеукупних билатералних односа и сарадње.
Две земље су 2019. обележиле 30. година од успостављања билатералних односа.
Амбасада Републике Србије у Кувајту покрива Краљевину Бахреин на нерезиденцијалној основи.

                


Колектив Амбасаде Републике Србије у Кувајту
упућује срдачне честитке поводом  Нове 2022. године и Божића!
 


Верзија за штампу
Вести
Отправница послова Амбасаде Сања Видаковић са генералним секретаром кувајтске Централне агенције за јавне тендере
Отправница послова Амбасаде Сања Видаковић са генералним секретаром кувајтске Централне агенције за јавне тендере
Попис становништва,домаћинстава и станова 2022.године
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе Кувајт
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе Кувајт
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Путовање малолетних лица преко државне границе Р.Србије
Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Кувајта
Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Кувајта
Опроштајна посета амбасадора Кувајта
Опроштајна посета амбасадора Кувајта
Kuvajtske turisticke vize za drzavljane R.Srbije
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Честитке званичника Краљевине Бахреин и Државе Кувајт
Избори 2022
Гласање у иностранству видео РИК-а
Измене у процедури уласка у Кувајт и Бахреин
Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
Cestitka Ambasade Republike Srbije u Kuvajtu povodom Nacionalnog i Dana oslobodzenja Kuvajta 25.26.februara
Честитка
Обележавање Дана државности
Tуристичка презентација наше земље у листу The Times
Интервју министра саветника Сање Видаковић
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
КУВАЈТ
Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.
Селаковић: Велики потенцијали за развој сарадње са Бахреином
Састанак председника Вућића са амбасадором Бахреина
Услови за издавање визе
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Односи Србије и Кувајта иду ка стратешкој сарадњи
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром спољних послова Јемена Ахмедом Авадом бин Мубараком.
Састанак са министром спољних послова Државе Кувајт
Унапређивати односе Србије и Кувајта у правцу стратешког партнерства
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Пријатељски и партнерски односи Србије и Бахреина, потврђено узајамно отварање амбасада у обе државе
Историјске и чврсте везе Србије и Кувајта
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Oдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре-подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
ИНИЦИЈАТИВА „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 26. априла 2021. године)
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
Успешно изведена војна вежба у Батајници
Делегација Краљевине Бахреин у посети Србији
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 2. априла 2021. године)
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 26. марта 2021. године)
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
Обележавање Дана сећања на 17. март 2014. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у месецу Франкофоније
Председник Вучић у званичној посети Краљевини Бахреин
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Вакцинација против корона вируса у Србији
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Вучић : Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Вучић : Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Видео честитка - Савиндан
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19
Писмо краљу Бахреина
Стигла помоћ из Бахреина за борбу против COVID-19
Стигла помоћ из Бахреина за борбу против COVID-19
Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
SAOPSTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SRBIJA KAO POVOLJNA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE I RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
Digitalna kultura 23.03.2020.
Obavestenje
ОБАВЕШТЕЊЕ АМБАСАДЕ - РАДНО ВРЕМЕ
МЕРЕ ВЛАДЕ Р.СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID - 19
КОРОНА ВИРУС - УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
КОРОНА ВИРУС - ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ 2020
Активност Амбасаде Р.Србије у Кувајту – предаја акредитива амбасадора Владимира Кохута Краљу Бахреина Хамад Бин Иса Ал Кхалифа
Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години
Одлука о укидању виза за за улазак у Р.Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
Десета конференција српске медицинске дијаспоре - Београд 20-22. јун 2019. године
Архива вести